Zúzmara 10 kilométer további elemzése

Tegnapelőtt már megírtam, hogy hogyan éltem meg belülről a Zúzmara Futófesztivál 10 kilométeres távját, most egy kicsit elemezném, főleg a Szegedi Jótékonysági Futóverseny 10 kilométerével összevetve. Az volt az első igazi versenyem ilyen távom, mert bár futottam ősszel is Spar Maratonfesztiválon, de akkor még alig edzettem 2 hete, és az ottani 53:02-es időm inkább egy biztonsági futás volt, még én sem éreztem annyira fáradtnak utána magam, már akkor biztos voltam abban, hogy maradt még bennem.

Szóval Szegeden nagyon jó időt futottam, elégedett voltam vele. Az egy héttel előtte lévő siófoki félmaratonon 50:01 alatt futottam az első 10 kilométert – egy nagyon erős, elfutós kezdés után. Szegedre 49 percen belüli időt tűztem ki célnak, és végül ehhez képest lett 47:16-os eredményem. Ennek akkor nagyon-nagyon örültem. Éreztem, hogy lesz ez még jobb is, mert volt két híd (azaz emelkedő), a hóesés nagyon zavart, és párszor rossz irányba fordultam a verseny alatt. Úgy voltam vele, hogy ha nem is percek, de azért 20-30 másodperc biztos összejön majd még.

Szegeden egyébként a 10 kilométer elejét is elfutottam. Ott és akkor az első 5 kilométert 23:15 alatt futottam (4:39-es átlag), majd a második 5 kilométerre visszaestem, az már csak 24:01 lett (4:48-as átlag). Most végül a Zúzmarának azzal álltam neki, illetve Marci javaslatára úgy terveztem, hogy hasonló időt szeretnék futni, csak pont fordítva, azaz az első 5 kilométert 4:50-re, és a második ötöt 4:40-re (esetleg az utolsó kilométeren mindent kiadni magamból és egy kicsivel gyorsabbat). Azaz negatív split és hasonló végeredmény 47:20-szal.

A célt sikerült is teljesítenem meg nem is!

Ugyanis a negatív split összejött. Az első 5 km 22:40 lett (4:32-es átlag), a második fele a távnak 22:04 (ami 4:24-es átlag). És ami külön öröm, hogy az utolsó 2 kilométeren, illetve az utolsó 500 méteren tudtam újítani, azaz egyre gyorsabb lenni. Persze a végére meghaltam, de a lényeg, hogy kiadtam magamból mindent.

Mi az ami nem sikerült? A 47:20. 🙂 Persze, a 44:44 sokkal jobb és ezért is futottam, de hát megint elfutottam az elejét. Szegeden az első 5 km 23:15 lett, most 22:40, azaz míg decemberben 4:39-es átlaggal futottam az első ötöt, most 4:32-vel. Az egyetlen igazi különbség, amit találtam, hogy a Tisza-parton erősen kezdtem (4:20, 4:30, majd belassultam), itt most lassabban kezdtem (4:50, 4:40), majd begyorsultam. De a lényeg, hogy gyorsabb voltam az első 5 kilométeren, mint akkor.

Innen pedig – bár nem vagyok a futás szakértője és edző sem – nincs nagyon mese, a negatív split és a jobb idő nem azért jött, mert kiegyensúlyozottabban futottam, hanem szerintem azért, mert egyszerűen jobb edzettségi állapotban vagyok, vagy kipihentebb voltam, esetleg jobban akartam. Szegeden kicsit gyengébb első 5 km után visszaestem, itt most kicsit erősebb 5 km után meg tudtam újulni, gyorsítani.

Itt is volt két emelkedő, igaz, talán kicsit enyhébbek, mint Szegeden, de azt nem mondhatnám, hogy teljesen sík volt a pálya. Embereket többet kellett kerülgetnem, és bár a szervezés hibátlan volt, azért az útvonal (főleg az első fele) nem volt a legtökéletesebb futáshoz. Elvileg nem lehettem jobb edzettségi állapotban sem, hiszen kihagytam nemrég 2 hetet, és annyira nagyon pihentnek sem éreztem magam.

Az biztos, hogy az igaz, hogy nem futottam el az elejét. Amíg Szegeden azt éreztem, hogy ez sok, és nem kéne így rohannom, addig most – hasonló idővel – még oda is figyeltem, hogy ne gyorsítsak, ne rohanjak úgy. Azaz amíg akkor 4:40-es, 4:30-as tempónál azt éltem meg, hogy durva, amit csinálok, addig most éreztem, hogy ez egy kis tartalékolást jelent. Az utolsó két kilométer érzése viszont hasonló volt. Összeszorítottam a fogam és fejben eldöntöttem, hogy megyek, amíg be nem érek. Kiadtam magamból mindent. Csak amíg Szegeden ez 4:48-at jelentett az utolsó kilométeren, addig itt most 4:18-at. 30 másodperc. Ez azért elég nagy különbség.

2 hozzászólás “Zúzmara 10 kilométer további elemzése” bejegyzéshez

 1. Szia!
  Hogy tervezel bekerülni a new york-i maratonra? Szintidő megfutása egy hivatalos versenyen, nagyértékű jótékonyság vagy sorsolás? Én ezekről a módokról tudok amivel helyet lehet szerezni.
  Üdv: Richárd

  1. Szia!
   A szintidő esélytelen, a nagyértékű jótékonyság pedig túl nagyértékű… 🙂 Szóval marad a sorolás, ami a legjobb lenne, de ez ugye kizárólag a szerencsén múlik, és nagyobb az esély rá, hogy nem jön össze. A B terv az “International Travel Partner” kategória. Erről az alábbi linken írtam részleteket, igaz már régebben. Vannak kiskapuk, és bár drágább, mint a sorsolás, de szerintem utánajárással és magyaros optimalizációval kihozható.
   http://www.azennewyorkmaratonom.hu/szervezes/international-travel-partners/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights