Szervezés update

Az elmúlt hetekben kicsit felpörögtek az események a New York Maraton szervezése körül, éppen itt az ideje, hogy összefoglaljam, mivel hol tartok.

Nevezés

Az A terv keretében beadtam a jelentkezésem a sorsolásra. Ez a legolcsóbb (persze még így is drága) verzió az indulásra, 358 dollár. Sajnos aránylag alacsony az esély, illetve kizárólag a szerencsén múlik.

Évről évre egyre többen jelentkeznek, így ezzel párhuzamosan az esélyek is egyre csökkennek. Míg 2014-ben a jelentkezők közel harmada kapott indulási jogot, 2016-ban már csak 23%-uk, tavaly pedig 17%-uk. 2017-ben egész pontosan 16 211 futót sorsoltak ki 98 247 jelentkezőből. Sajnos az arány várhatóan csak romlani fog idén is, gondolom még többen jelentkeznek majd.

New York Maraton sorsolás
Jelentkeztem a sorsolásra

A sorsolás február 28-án lesz.

A B terv az International Travel Partners opció, azaz a kvázi utazási irodás indulás. Ez ahány iroda annyi konstrukciót jelent a gyakorlatban, kezdve onnan, hogy csak indulási jogot adnak drágábban egészen odáig, hogy a szállást és repjegyet is náluk kell intézni. 6-8 irodával még tavaly ősszel felvettem a kapcsolatot, de akkor még nem voltak konkrétumok a 2018-as versenyre. Azóta már vannak, néhányan jelentkeztek is, de itt még bele kell ásnom magam a részletekbe a következő hetekben.

Utazás

Tavaly ősszel olvastam a hírt, hogy újra lesz közvetlen Budapest – New York repülőjárat, a lengyel nemzeti légitársaság (LOT) üzemeltetésében. Folyamatosan figyeltem az oldalakat és nemrég meg is nyiltak a járatok. Sőt, két hete volt a LOT-nak egy év eleji akciója, ahol erre a járatra is akciós repjegyeket kínáltak.

Korábban úgy terveztük, hogy családosan utazunk, egyedül a nemsokára két éves Ádám kapcsán hezitáltunk. Aztán a nagy hezitálás vége az lett, hogy – hála a nagyszülőknek – a gyerekek maradnak és csak Ildivel utazunk. A maraton mellett azért közel 10 nap New York-ban biztosan felejthetetlen lesz. Meg is vettük a jegyeket még az akció keretében.

Repülőjegy New York-ba
Budapest – New York repjegy

Szállás

Ahogy írtam, a szállás opciók (hotel, Airbnb) nagyon drágák, messze ez lenne a legnagyobb költsége az utazásnak. Egy jó alternatívának tűntek a nemzetközi lakáscserés oldalak, ahol csak annyi volt a dolgunk, hogy találjunk egy olyan New York-i családot, akik éppen Budapestet szeretnék meglátogatni, lehetőleg éppen akkor, amikor a New York Marathon van. Persze ez így elsőre elég hihetetlennek tűnt, de aztán kiderült, hogy New York-ból és a környékéről több ezren vannak fel ilyen oldalakon és Budapest egész vonzó útícél az amerikaiak számára. Persze sok száz családnál történt érdeklődésből és sok levelezésből csak néhány potenciális cserelehetőség maradt, de végül sikerült megegyeznünk egy családdal, akik ráadásul csak néhány utcányira laknak a Central Park-tól. Szóval az egyik legnagyobb kihívás, a szállás, megoldódott, már csak a másik legnagyobb van hátra (a részvételi jog). 🙂

New York-i Central Park
Central Park, New York

Egy hozzászólás “Szervezés update” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights