Polar M400

Most esett le, hogy bár már több, mint másfél hónapja megvan az új Polar M400-as sport órám, még nem írtam róla semmit. Akkor amikor vettem valahogy nem szenteltem neki nagyobb figyelmet itt a blogon. Pont akkor volt az első félmaratonom (ez az óra azon volt rajtam másodszor), illetve úgy voltam vele, hogy előbb kipróbálom, letesztelem, használom, és ha már értem, hogy hogyan működik és mit tudok belőle kihozni, akkor írok róla. Hát ez most eljött.

Október közepén tudtam meg, hogy szükség van pulzus mérésre, azért is mentem el akkor a teljesítménydiagnosztikára. Hiába mértem akkor a pulzusom az Apple Watch-csal, nagyon pontatlan volt. Szóval eldöntöttem, hogy a pontos pulzusméréshez veszek egy profibb eszközt, egy pulzusmérős órát. A legeslegolcsóbbat néztem ki, így egy Timex Zone Trainer-re esett a választásom. Elég fapados volt (nem lehetett adatot exportálni belőle, kvázi csak élőben mutatta az információkat, illetve utólag egy rövid átlagos statisztikát), de a célnak megfelelt, mellkaspántos pulzusmérőjével mutatta a lényeget, amiért vettem: a pulzusom.

Időközben azért rájöttem, hogy az Apple Watch nem is olyan rossz, csak szorosabban kell a kezemen viselnem (mondjuk erős tempónál, magas pulzusnál továbbra is elszáll, de 160 alatt pontosan mér). A Timex viszont tényleg nem volt praktikus, mert bár az adott pulzust és sebességet mutatta, de hiányzott az, hogy utólag visszanézzem, hol hogyan teljesítettem. A siófoki félmaraton után viszonylag sok időt eltöltöttem azzal, hogy újra átéltem a versenyt az adatokat nézegetve, ettől biztosan megfosztottam volna magam a Timex-szel.

Szóval Marci segítségét felhasználva sikerült némi kedvezménnyel egy Polar órát vennem, a választásom a javasolt típusok közül (elsősorban a kinézet és az ár-érték arány miatt) az M400-asra esett. Amiatt, hogy a Polar Flow weblapon, illetve alkalmazásban tényleg minden adatot rögzít és visszanézhető, nekem már megérte. Ami tetszik még benne, az a célba érkezési idő előrejelzése az aktuális tempó alapján, ez mind a félmaratonon, mind a szegedi 10 kilométeren nagyon bejött. Persze pulzus és sebesség kijelzés alap, illetve ami még szuper, hogy előre be lehet állítani rajta edzéseket (10 perc bemelegítés, 10 perc erős futás, 10 perc könnyebb és ezek négyszer ismételve majd 5 perc levezetés) és az óra csipog és kiírja, hogy mikor mit kell csinálnod. Ez nyilván minden normális sport órának alap funkciója, csak nekem volt ez is meglepetés. 🙂 Mindenesetre ez nagyban megkönnyíti az edzéseim, nem kell fejben számolnom, figyelnem.

Sportóra
A Polar M400-as órám

Egy hátránya van csak az órának, és ennek az okát nem értem igazán. A legtöbbet a közeli háztömbök körül futok, ami azzal jár, hogy az így kapott futópályám téglalap alakú. Valamiért bizonyos részeken (egyes magas házak árnyékában), illetve a sarkoknál, ha kanyarodom, megbolondul az éppen aktuális sebesség kijelzésem. Mondjuk futok egyenletesen 5:30-as tempóban, de egyes házaknál, illetve a kanyaroknál ez általában jelentős mértékben belassul akár 8:30-as időre is. Mármint nem a tempóm, hanem az órám által mért sebességen… És kell neki néhány tíz méter (néha közel 100 méter), hogy újra visszatérjen a helyes értékre. Ez azért elég zavaró, főleg ha utólag nézegetem a futás adatait és a sebesség görbéket.

Nyilván arra tudok következtetni, hogy egyes épületek részben leárnyékolják a GPS vételt, illetve kanyaroknál sem mindegy, hogy a készülék milyen gyorsan “fogja fel”, hogy kanyarodtam, de ettől még a gyakorlatban elég zavaró a jelenség. És tényleg nem az zavar, hogy az adott pillanatban nem tudom éppen, hogy milyen gyorsan futok, hiszen ez nyilván megvan érzésre, hanem, hogy utólag a grafikonok tele vannak tüskékkel, mintha nem tudnék egyenletesen futni. 🙂

A másik ami eleinte zavart, hogy a Polar GPS-e valamiért kicsit kevesebb kilométert mér, mint az Apple Watch, akkor is ha nálam van a telefon. Mondjuk ez csak megszokás kérdése volt, és jó eséllyel a Polar a pontosabb, de a lényeg úgy is az, hogy csak egyet kell nézni, és onnantól ez a probléma már meg van oldva.

Összességében nagyon örülök neki, hogy megvettem ezt az órát. Nem fizet a Polar azért, hogy reklámozzam, én felteszem, hogy a hasonló kategóriájú más márkájú órák is ugyanezt tudják, szóval a következtetésem az, hogy megérte egy ilyen kategóriájú sportórába beruházni, mert hasznos, mind a futás során, mind utólag visszanézve az eredményeket. Persze azokat is megértem, akik óra nélkül futnak, simán lehet, de nekem bejött. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights