Egy kis statisztika

Olvasgattam a korábbi évek New York Maratonjainak statisztikáit, és gondoltam készítek egy rövid kis összefoglalót a legérdekesebbekről.

Először is meglepődtem, hogy milyen sok nem amerikai vesz részt a versenyen. Valamiért azt hittem, hogy a többség (a résztvevők kétharmada, háromnegyede) az USA-ból érkezik, de mint kiderült, az arányuk még az 50%-ot sem éri el. Ez persze azért több, mint az összes európai résztvevő, de nem sokkal. Valamiért nem gondoltam volna ezt. A résztvevők kontinensenkénti és főbb országonkénti megoszlását a lenti ábra mutatja (melyet a The New York Times oldaláról kölcsönöztem).

New York maraton résztvevők
2015-ös NYC Maraton résztvevői megoszlása

Valószínűleg szintén a hiányos tudásomról árulkodik, de én azon is meglepődtem, hogy a New York Maratonon nem egy start van, hanem időben elnyújtva négy is. A résztvevők száma 2016-ban 52 ezer fő volt, akiket négy csoportba osztottak és 25 perces időközönként indították őket. Arról, hogy a négy csoport hogyan teljesítette a távot egy nagyon jó mozgó diagramot készített szintén a The New York Times, melyet a fenti kép fölötti linken meg tudtok nézni. Ott az is látszik egyébként, hogy a leglassabb futó 10 óra alatt teljesítette a távot.

Csupa meglepetés: ugyanúgy nem gondoltam volna, de a 2016-os 51 999 indulóból végül 51 394 be is ért a célba. Ez 98,8%-os arány, az én értelmezésemben szinte mindenki. Ez valószínűleg nem azt jelzi, hogy ennyire könnyű a maraton, hanem, hogy erre a maratonra (vagy úgy egyébként egy maratonra?) csak az megy el, aki szinte biztos benne, hogy teljesíteni fogja (azaz megfelelően felkészült előtte). Az indulók 58%-a férfi egyébként, és a legtöbb induló a 30-44 közötti korosztályból kerül ki (24 782 fő, kb 48%-a résztvevőknek). (Aki további részletekre kíváncsi, az kattintson ide).

A fent hivatkozott oldalon van egy lista arról is, hogy melyik országból pontosan hányan indultak. Magyarországból 2016-ban 53-an indultak, 37 férfi és 16 nő. Az nincs meg, hogy pontosan hányan értek be a célba közülük.

Még egy érdekesség. Biztos mindenki tudja, csak nekem volt váratlan, hogy a New York-i a legnagyobb (mármint legtöbb résztvevős) maraton a világon, nem is kicsit előzve a második helyezett párizsi versenyt. Innen is látszik, hogy én nem emiatt választottam ezt a versenyt, hanem maga a város miatt, de ez egy másik történet.

A legnagyobb 2016-os maratonok
A világ legnagyobb maratonjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights