Miért pont New York Maraton?

Már többen kérdezték tőlem, hogy miért pont a New York Maraton? Miért nem jó nekem egy budapesti futóverseny, mint sok mindenki másnak? Hiszen ez is, az is 42 kilométer, nincsen különbség. Esetleg csak fel akarok vágni, hogy én majd New York-ban futok? Akik ismernek, tudják, hogy nyilván nem.

A válasz valahol a motiváció környékén keresendő. Sőt, egy pszichológus barátomtól megtudtam, amikor meséltem neki erről, hogy ez még csak nem is motiváció, hanem klasszikus kondicionálás, amit tudatosan alkalmaztam. 🙂 Arról van szó ugyanis, hogy én nagyon szeretek utazni, új helyeket megismerni, különleges helyekre eljutni. Ez engem nagyon motivál. Így bármi, amit összekötök egy utazással, szintén motivál.

Olyan ez, mint Pavlov híres kutyás kísérlete. Egy fényjelzést követően nem sokkal a kutya élelmet kap. Ezt többször ismételve a kutya megtanulja a kapcsolatot, és már a fényjelzés pillanatában tudja, hogy élelmet fog kapni és beindul a nyáladzása.

Pavlov kísérlet
Pavlov és a kutyája

Nem szeretném magam egy nyáladzó kutyához hasonlítani, de a pszichológus barátom meglátása találó. Számomra sokkal nagyobb motiváció a New York Maratonra készülni, mint egy budapesti maratonra. Tudom, hogy ugyanaz a táv, a teljesítmény (ha sikerül) szintén ugyanaz. Csak az oda vezető út nem ugyanaz számomra. Teljesen más felkelni hajnali 5-kor a New York Maratonra edzeni és futni az esőben, hidegben, mintha ugyanezt egy budapesti versenyért tenném. Tudom, hogy ez utóbbit is sok ezren megteszik, de ez az én felkészülésem, az én versenyem lesz. Nekem kell felkelnem. 🙂

Ismerem már magam annyira, hogy ha én valamit nagyon elhatározok, akkor azt biztos meg fogom csinálni. Ha nagyon meg akarnám csinálni a budapesti maratont, akkor azt is megcsinálnám. De könnyebb és vonzóbb volt elhatározni egy maratont New York-ban, mint Budapesten.

És hogy honnan jött egyáltalán a maraton? Még év elején merült fel először, amikor immár sokadszor elhatároztam, hogy majd idén aztán tényleg jól lefogyok. Ezt már elég sokszor elhatároztam, nulla sikerrel. Már év elején szóba került, hogy döntsek egy maraton mellett és arra készüljek fel (és fogyjak le hozzá), de akkor úgy éreztem, hogy az nem motivál eléggé ahhoz, hogy tényleg lefogyjak. Így jött a Kilimandzsáró és a hegymászás, ami megfelelő célnak bizonyult, mert tényleg sikerült 10+ kilót lefogynom. Máig meg 15-öt.

Idén szeptemberben kérdezgették tőlem, hogy mi lesz a következő célkitűzés. Akkor még nem volt, nem is nagyon akartam. Gondoltam várok egy-két évet egy újabb kalanddal. Amit viszont tudtam, hogy nem szeretnék visszahízni és hogy az egészség miatt is jó lenne heti néhányszor edzeni. De úgy nehéz volt megfogalmazni, hogy ez hogyan történjen pontosan, mit csináljak. Csak járjak el konditerembe? Áhh, nem fog menni, tudtam, hogy mindig közbejön majd valami. Többször is eszembe jutott a maraton, de valahogy nem fogott meg, nem játszottam el a gondolattal úgy igazán. Aztán szeptember 24-én egy késő délután egyszer csak megvilágosodtam: maraton New York-ban. Rögtön tudtam, hogy ez az a cél, amit kerestem.

New York fotó
Central Park, New York

 

Egy hozzászólás “Miért pont New York Maraton?” bejegyzéshez

 1. Egy húron pendülünk! 🙂
  Utazás és sport!
  A fogyási apropót leszámítva minden szavad igaz ránk is.
  A mi kis családi csapatunk ingerküszöbét sem éri el a Bp-i (pláne, hogy már van akinek pipa).
  De egy New York! Jaaa…az igen!
  Referálok majd a barátunk idei élményeiről, eredményéről.
  Hajrá!
  Elvira (Hüvös család)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights