Számítógépes lábállás diagnosztika (és egy új futócipő)

Tavaly szeptember végén kezdtem el futni, és két hét sem telt el, rájöttem, hogy egy profi futócipőre érdemes áldozni. Az első napokban egy sok-sok éves, kicsit nagy sportcipőben kocogtam rövidebb távokat, de hamar a lábam bánta. Akkor a Spuri Futóbolt Váci úti üzletében vettem az első cipőm, amit azóta is használok és nagyon jól bevált. Ugyanakkor most már több mint 950 kilométer van benne, és bár nyilván nem dől össze a világ, ha az ember nem cserél a javasolt 800-1000 kilométerenként cipőt, az az igazság, hogy vágytam már egy újra.

Futócipő
A “régi” Saucony cipőm

Ha már új futócipő, akkor gondoltam kipróbálom a számítógépes lábállás diagnosztikát is. Legutóbb nem volt rá lehetőségem, mert az akkori első versenyem (Spar Maratonfesztivál, 10 km) előtt pár nappal kellett új cipő után néznem, az időpontok pedig tele voltak. Akkor futottam a boltban kicsit ide-oda és megállapították, hogy kicsit befelé dől a bokám, azaz nem neutrális, hanem stabil cipőre van szükségem. Akkor még nem tudtam, amit most sejtek: ezt körülbelül ránézésre is ugyanolyan jól meg lehet állapítani, mint a számítógépes diagnosztikával.

Most is s Spuri Futóboltban voltam a Váci úton. Nem azért mert fizetnek, hogy reklámozzam őket, vagy mert olyan nagy tapasztalatom lenne más cipőboltokkal kapcsolatban, hanem mert egyszerűen ez van a legközelebb hozzám. A lábállás diagnosztika egyébként roppant egyszerű és gyors. Mezítláb futni kell két és fél percet egy futópadon, amit hátulról kamerával felvesznek. Majd utána a képeket kimerevítve látható, hogy hogyan futok, merre dől a lábam, hogyan tartom, stb. Rá lehet dobni egy tengelyt, meg van benne egy-két szoftveres varázslat, de a lényeg nagyjából ez.

lábvizsgálat
Számítógépes lábállás diagnosztika. A kép csak illusztráció, nem én vagyok rajta 🙂

A rövid vizsgálat alapján, illetve a Spuris kolléga segítségével három fontos dolgot tudtam meg. Az egyik, hogy tényleg befele dől a bokám, stabil cipőre van szükségem. Azaz gyakorlatilag megerősítette az őszi szemrevételezéses vizsgálat eredményét. Mondjuk úgy, hogy ezt eddig is tudtam, persze a megerősítés mindig jó.

A másik érdekes tanulság az, hogy az egész lábam (mindkettő), a csípőmtől, combomtól a lábfejemig dől befele. Mármint a lábfejem beljebb van a törzsem középpontjához képest, mint a combom, azaz nem egyenes lábbal futok. Ezen érdemes dolgozni, mert ideális esetben egyenesnek kéne lennie. Törzserősítés, TRX-es gyakorlatok, saját testsúlyos gyakorlatok ajánlottak. Még egy ok, hogy ezeket vegyem komolyabban, mert hajlamos vagyok kicsit ellustulni, elnagyolni, kihagyni őket.

A harmadik tanulság egy kis meglepetés volt. Magát a lábfejeim tartom kifelé futás közben. Azaz nem előre néznek, hanem szöget zárnak be és kifelé fordulnak. Nem vészes, de azért nem is kicsit. Ez elvileg futó technika kérdése, amit tudatos odafigyeléssel és sok gyakorlással lehet (és a sebességem miatt érdemes) javítani.

A fenti három, fogalmazzunk úgy tulajdonságon (befelé dőlő, azaz prolongáló boka, befelé dőlő egész lábtartás, illetve kifelé álló lábfejek) eltérő módszerekkel lehet javítani. Az elsőre jó megoldás egy megfelelő cipő, a másodikon és harmadikon viszont hosszan kell dolgozni. Igyekszem ezekre jobban odafigyelni a jövőben.

A vizsgálat egyébként ingyenes volt alapból, nem csak azért, mert utána vettem magamnak egy cipőt. De vettem, mert azt hiszem már ideje volt, ezért is mentem Ezúttal sokkal gyorsabban sikerült kiválasztani, mint legutóbb. Megvolt a méret, az, hogy stabil cipő kell. Hármat próbáltam, egy Saucony-t, egy Asics-et és egy Adidas-t. A meglepő az volt, hogy mindhárom jó lett volna. A Saucony végül kiesett, mert kicsit kicsi volt és nem volt belőle 44.5-es, ami kell nekem. A másik kettő közül végül az Asics-et választottam, egy kicsit stabilabbnak, kényelmesebbnek, ruganyosabbnak tűnt. Asics GT-1000 6-os.

Futócipő
Az új Asics futócipőm

Vasárnap, amikor egy rövidebb, átmozgató futás van az edzéstervben, ki is fogom próbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights