És még az evésre is figyelni kell

Azt már írtam, hogy milyen naiv voltam, amikor elkezdtem futni. Csak egy futócipő és más semmi. Persze… Azóta van már pulzusmérő óra, hengerezés, edző és edzésterv, törzserősítés és igen, még az evésre is oda kell figyelni. Nyilván ezt majdnem mindenki tudta, csak én nem. 🙂

Az idei év egyébként táplálkozás vonalon egy elég nagy sikertörténet számomra, hiszen fogytam 15 kilót. Évek óta 92 kiló körül mozogtam, és minden évben megfogadtam, hogy majd lefogyok – nyilván sikertelenül. Idén viszont sikerült, már egy ideje (néhány hónapja) 77-78 kiló vagyok. De nagyon jellemző rám, hogy ezt sem valamilyen speciális diétával vagy a táplálkozásomra nagyon odafigyelve értem el, hanem egyszerűen csak fele annyit ettem, mint korábban.

Október végén már írtam egy bejegyzést az étrendről, kb akkor tudtam meg, hogy pontosan mik is a zsírok, szénhidrátok, fehérjék. 🙂 Akkor döntöttem el azt is, hogy nekem ebben biztosan segítségre lesz szükségem, mert annyira nem értek a táplálkozáshoz, és igazság szerint egyáltalán nem is érdekel. Tudom, hogy fontos, és hogy oda kéne rá figyelni, de nem megy, illetve nem ment.

Október végén így megkerestem egy sporttáplálkozási szakértőt, Silye Gabriellát, akire a neten találtam. Először egy hétig pontosan írnom kellett, hogy mikor mit eszek, amit elküldtem neki, illetve volt 2-3 hosszabb kérdőív is, amit kitöltöttem. Nem volt egyszerű minden étkezést lejegyezni, de egy hétre összeszedtem magam a cél érdekében.

Pár napra rá kaptam egy elemzést és tanácsokat tőle, hogy mi az, amire figyeljek, miken kéne változtatnom, és úgy egyébként is, általában hogyan kéne egészségesebben táplálkoznom. Az is eltartott egy hétig, amíg én feldolgoztam a több tíz oldalnyi szöveget, de most már nagyjából összeállt a kép.

Van egy listám, hogy mi az ami kell és mi az ami tilos futás előtt az ételeket tekintve. Illetve, hogyan frissítsek futás közben, és ugyanúgy, mik a legfontosabbak a futás utáni egy órában. Meg persze úgy általában miket és mennyit kéne ennem egy nap, mely ételeket kerüljem, mi az amire odafigyeljek.

Röviden összefoglalom a számomra legfontosabb tanulságokat:

  • BCAA: 5g, vízben feloldva, futás előtt. Nálam ez egy lélektani határ. Én soha nem ettem-ittam semmilyen táplálék kiegészítőt. Nem tudom miért, csak olyan természetellenesnek tűnik. Ugyanakkor most már látom, hogy az étrendem tényleg nem tartalmaz elég fehérjét, még akkor sem, amikor nagyon figyelek rá. És a hatása, az izmaim leépülése is látszik. Nem mintha nagy izmaim lettek volna, de legalább ne is legyenek kisebbek. Szóval végül beadtam a derekam, ma érkezett meg postán az első csomag, kíváncsi leszek…
  • Nasikat, csokikat, sütiket el kéne hagyni. Gondolom ez senkinek nem meglepetés. 🙂
  • Futás után fontos a megfelelő étkezés, szénhidrát és fehérje pótlás. Ez is nyilván mindenkinek egyértelmű, csak nekem nem volt az. 🙂 Én azt hittem, hogy az a tuti, ha kibírom evés nélkül egy ideig és mondjuk csak vizet iszom. Senki ne kérdezze, hogy honnan vettem ezt…
  • Kaptam jó ötleteket tízóraira és uzsonnára. Én ekkor sokszor gyümölcsöt (banánt) és nasikat ettem. Helyettük most inkább magokat, zöldségeket fogok enni.
  • Fehérje, fehérje, fehérje: sokkal több megfelelő húst és halat kell ennem, mert a fehérje bevitelem nagyon alacsony volt. De még így is, hogy egy hete odafigyelek rá, alig tudom elérni a célértéket. Szóval ez egy fontos pont, megint csak az izmok és regenerálódás miatt. És persze rizs és burgonya helyett inkább zöldséggel.
  • Alacsony a vitamin bevitelem is, magnéziumból kifejezetten, de úgy általában is.

Egy hete próbálok odafigyelni az étkezésemre, és ha tényleg odafigyelek rá, akkor végül is nem olyan nehéz. Ami kihívás inkább, az a logisztika oldala, hogy legyen otthon minden olyan alapanyag, hozzávaló, kész étel, ami rajta van a listán. Vásárolni nem szeretek, sajnálom rá az időt, de úgy látszik, hogy nem fogom megúszni, illetve persze Ildi majd segít.

Most úgy vélem, hogy ha előre gondolkodom, akkor nem lesz lehetetlen betartani a tanácsok mondjuk úgy 80-90%-át. Ez pedig nekem bőven elég, nem vagyok én profi élsportoló, hogy mindent a futásnak rendeljek alá. 🙂 Így is elég nagy váltás lesz nekem, és remélem tényleg segíteni fog a futásban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights