Pulzuskontroll (vagy mi a fene)…

Amióta követek néhány oldalt futás témában, illetve elolvasok ezt-azt, egyre többször találkozom a pulzuskontroll kifejezéssel. Legutóbb a vasárnapi verseny apropóján láttam, hogy valaki Facebook-on írta, hogy végig figyelt rá, és sikerült a verseny során a céltartományban maradni. Én eddig csak az időmre figyeltem, nem nagyon néztem utána, hogy mi is ez pontosan. Persze következtetni tudtam volna, meg látom, hogy az órám is méri folyamatosan, csak nem tudtam hova tenni ezt. Hát, most utánaolvastam.

Az logikusnak tűnt utánaolvasás nélkül is, hogy ennek egészségügyi relevanciája van, bár az első egy-két oldalon amit a Google kiadott a témára ott inkább a fogyással hozták összefüggésbe.

Az egyik helyen azt írták, hogy a megfelelő zsírégetés érdekében 114-132 pulzusszám között fussak. Hát, én futhatok ennyivel, de akkor az lassú, nagyon lassú kocogás lesz. Visszanéztem az adataim, a legtöbb futásom 170 körüli átlagos pulzus értékkel ment. Egyszer voltam lényegesen lassabb, de akkor is 146 volt az átlag. Egy másik helyen nem írtak konkrét értéket, és ekkor még úgy gondoltam, hogy azzal a tanáccsal sem megyek sokra, hogy menjek el egy egyéni teljesítménydiagnosztikai laborvizsgálatra. Ebből meg lehetne tudni, hogy hol is van az én egyéni intenzitási zónám, amiben edzenem kellene. Gondoltam ez hülyeség, csak találok valami konkrétabb információt. Találtam is  még egy oldalt, ahol kicsit részletesebben írnak a zónákról. Van egy számítási módszer is (220-ból kivonni az életkorom = 185) és ennek a 60-70%-a között van a zsírégető zónám, 70-80%-a között az aerob zónám, ami rendszeresen sportolóknak ajánlott. Ökölszabályként e kettőben kéne futnom, ami 111-148 közötti pulzusszámot jelentene. Hát, a 170 bőven felette van még ennek is. Kezdtem nem érteni a dolgot.

Ezután találtam rá János oldalára. Megijesztett. 🙂 De tényleg. Nagyon hosszan ír arról, hogy milyen veszélyes magas pulzusszám mellett futni, és ezt csak tetézte, amikor végigolvastam az összes hozzászólást, és egy-kettőben magamra ismertem. Ugye én nem értek ehhez, de ha csak a felét elhiszem amit ír (és egyébként miért ne hinném el az egészet), akkor életveszélyes amit csinálok… A legfurcsább az egészben, hogy teljesen jól vagyok, jól érzem magam, jól esik a futás, nem fáradok el végkimerülésig. Nem is olvastam több oldalt tovább, úgy döntöttem, hogy mégis elmegyek egy teljes állapotfelmérésre, teljesítménydiagnosztikai laborvizsgálatra. Egyrészt vagy megnyugszom, mert valami kivételes vagy összetett dolog miatt nekem magas a normális zónám (erre is van esély, Laczkó Ági blogja alapján neki nagyon magasan vannak a pulzuszónái), vagy még időben megtudom, hogy teljesen máshogy kell készülnöm. Szakemberektől. Pénteken megyek… Természetesen majd beszámolok róla, hogy hasznos volt-e, mit tudtam meg belőle, illetve hogyan tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights