Törzserősítés

Az SMR henger mellett van még olyan dolog, amiről korábban nem gondoltam volna, hogy a futás, illetve pontosabban a maratonra felkészülés részét képezi. Ez nem más, mint a törzserősítő gyakorlatok.

Valahol már olvastam róla korábban is, vagy talán Thaller János említette, nem emlékszem már rá sajnos konkrétan. A lényeg, hogy hallottam róla, hogy vannak törzserősítő gyakorlatok és ezek valamiért fontosak a futás mellett a felkészülés során. Ami biztos, hogy Flander Marci, mikor beszéltünk a személyi edzésről, külön kiemelte, hogy ez milyen fontos, és azóta része az általa adott heti edzéstervnek is. Nála pihenő napokon (amikor nem futás van) törzserősítő gyakorlatok vannak. Illetve tőle függetlenül a Fanni által készített Training Peaks-es edzéstervnek is része, heti két alkalommal.

Szóval a hengerezés mellett a héten nekiláttam ezeknek a gyakorlatoknak is. Biztos az én állóképességemmel és edzettségi szintemmel van a probléma, de számomra ezek a törzserősítő gyakorlatok is a nagyon nehéz (értsd szenvedés) kategóriájába esnek.

Marcitól nem kaptam külön gyakorlat leírást, azt mondta, hogy keressek rá bárhol a neten vagy You Tube-on és csináljam, nem lehet nagyon elrontani. Fannitól a Training Peaks-ben konkrét gyakorlatok vannak, képekkel, leírásokkal. Szóval megnéztem azokat a gyakorlatokat, megjegyeztem őket, majd a hengerezéshez hasonlóan itt is You Tube-on kerestem videókat, ami alapján én is meg tudom csinálni a gyakorlatokat.

Szerencsére már az első videó jónak tűnt, beletekerve nagyjából azok a gyakorlatok voltak benne, amikről olvastam is. Szóval gondoltam megcsinálom, csak 15 perc. Hát, nagyon durva volt. Maradjunk abban, hogy minden gyakorlatot kipróbáltam, megcsináltam őket. Egy-egy gyakorlat önmaga is elég fárasztó, főleg ha tényleg jól akarom csinálni (rendesen kitartva, kinyújtva, annyi ideig, amíg kell), de az, hogy még folyamatosan is csináljam egyiket a másik után, tényleg kikészített. Nem is bírtam, tartottam benne szüneteket, illetve nem is csináltam olyan hosszú ideig őket, ahogy a videón vannak. Úgy döntöttem egyelőre kezdetnek ez is megteszi. Aztán majd (remélhetőleg) belejövök.

törzserősítés futáshoz
Törzserősítő videó

Még nem tudom, hogy ezt hogyan fogom bírni hosszú távon. Majdnem minden második nap törzserősítés kell elvileg, és hengerezni akár naponta is javasolt, de mondjuk legalább azt is kétnaponta, váltásban a törzserősítéssel. Szóval durva lesz, van egy olyan érzésem. Aztán lehet, hogy pár hét alatt belejövök és utána vígan edzek majd, illetve nem kérdés, hogy hasznos és egészséges, egyszerűen csak az én jelenlegi szintemen nehezek. Sokkal nehezebb, mint lefutni 10 kilométert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights