Mikor fussak?

Megfogadtam sokatok tanácsát és elkezdtem egy futóedzőt keresni, aki segít nekem összeállítani az edzéstervem és persze tanácsokat is ad, válaszol a kérdéseimre. Még a keresés fázisában vagyok, ezért még néhány napig biztosan egyedül fogok készülni.

Az egyedül készülésben (de lehet, hogy majd később is, ha edzővel készülök), van egy olyan pont, amire nem nagyon tudok jó választ adni. Ez pedig az edzések időzítése. Van ilyen-olyan edzéstervem, nagyjából eltervezem a hét elején, hogy mikor és mennyit fogok futni. De olyan sok minden van egy héten, annyi mindent kell figyelembe venni (család, munka, barátok, egyéb programok), annyira változik a kedvem, hangulatom, hogy nehéz előre meghatározni, hogy mikor tudok igazából futni.

Van amikor tényleg nincs időm, mert reggel sietnem kell dolgozni, vagy késődélután valami programom van, este üzleti vacsora. Néha időm van, de kedvem nincs. Néha van kedvem és az idő szorítása ellenére megoldom, hogy futok. A lényeg az, hogy nekem fontos, hogy rugalmas legyen az edzésterv, hogy éppen akkor futhassak, amikor az időm is engedi, és még kedvem is van hozzá, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy amikor alig várom, hogy kimehessek futni.

Ez biztosan egy olyan téma, amiben nagy segítséget várok egy edzőtől. Én szeretek és akarok is futni. Nem arra megy ki a játék, hogy kevesebb legyen az edzés. A lényeg az, hogy szeretnék akkor edzeni, amikor nekem jó (ugyanannyiszor egy héten, mint egyébként terveztem), és nem akkor, amikor éppen egy edzésterv mondja.

Persze nyilván megvan az oka egy edzéstervnek. Tudom, hogy azért követik egymást olyan sorrendben és ütemezésben a futások, mert úgy van értelme, úgy segítik a felkészülést. De valahogy jó lenne mindkettő előnyét élvezni, a rugalmasságét és a hatékony felkészülését. Én abban bízok, hogy ezt egy edző meg tudja majd adni nekem. Lehet, hogy túl optimista vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights