Futópályán

Tegnap késő délután erőt vettem magamon és elmentem futni egyet. Eredetileg vasárnap reggelre terveztem, kipihenten, óraátállítás után, de annyira esőt és szelet mondtak mára, hogy úgy voltam vele, jobb elmenni még aránylag jó időben.

Kaposváron töltjük a hétvégét, feleségem szüleinél. Tavasszal egyszer már futottam Kaposváron, a pár éve elkészült kaposvári Városligetben, a Malom-tó körüli gumírozott aljzatú 1 km hosszú futópályán.

Futás Kaposvár
Este a Malom-tónál

Tavasszal, amikor még a hegymászós felkészülésem zajlott, 4 kilométert futottam. Akkor egy barátom hívott el egy ilyen távú futóversenyre, arra készülgettem. Arra emlékszem, hogy próbáltam 5:10 körüli időket futni, de nagyon nem ment, valahol 5:30, 5:40 közötti kilométer átlagom volt. Elég párás volt az idő, arra fogtam, de akkor az a futás inkább egy kudarc élmény volt. Végül a futóversenyre sem mentem el.

Most 10 kilométert futottam. A héten kezdtem kicsit beleunni a pulzuskontrollba, ezért most eldöntöttem, hogy nem az ideális céltartományban fogok futni, azaz 128-134 közötti pulzusszám között, hanem éppen az egyéni anaerob küszöböm alatt, 148-as pulzusszám alatt. Ezt végig tartottam, 144-es körüli pulzus átlaggal, és végül 5:57-es kilométer prec átlaggal. Az utolsó két kilométerbe próbáltam néha-néha egy kis iramfutást beletenni, de tényleg csak próbaképpen. Azért az időeredményen ez látszik.

Edzés Apple Watch-csal
A 10 km időadatai

Maga a környezet egyébként nagyon szép volt. Teljesen más egy tó körül, természetben futni, mint a házak között. A pálya gumírozott aljzatú, ami nyilván kíméli az ízületeket és ez jó, de egy kicsit olyan érzésem van, mintha nehezebb lenne ilyen talajon futni. Ezt azzal magyaráztam, hogy puhább a talaj, jobban elnyeli az energiát, ezért több energia kell a lépésekhez. Kicsit pongyolán fogalmazva amíg az aszfaltról visszapattanok, itt jobban meg kell dolgozni azért, hogy elrugaszkodjam a következő lépésre. De ez csak érzés. Egy tó körüli kör pont egy kilométer, nekem az ilyen apróságok is segítenek.

Futás Apple Watch-csal
Egy futókör a Malom-tó körül

Úgy döntöttem, hogy ma reggel is fogok futni, lehet, hogy csak 4 kilométert, viszont azt megpróbálom minél gyorsabban, mondjuk 5:00-val. Kihívás lesz, de a pulzuskontroll mellett kell egy kis kihívás, egy kis tempó. Aztán meglátjuk hogy sikerül, majd beszámolok róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights