Futóhelyszínek

Amióta Marci az edzőm (és nincs éppen sérülésem vagy külföldi utam), azóta heti négy edzésem van. Egy rövidebb, lazább hétfőn, szerdán és pénteken egy komolyabb, vasárnap pedig egy hosszú futás.

Az első három edzés hétköznapra esik, és néhány alkalmat leszámítva reggel (azaz inkább hajnalban) tudom le őket. Éppen ezért nem sok kedvem van időt eltölteni azzal, hogy valahova még el is menjek futni. Bár elég közel lakom a Városligethez is, a Margitszigethez is, illetve van egy-két atlétikai futópálya is elérhető távolságban, valahogy sajnálom rá az időt, hogy futás előtt még oda autózzak hozzájuk. Valószínűleg csak 2×10 percről lenne szó mindennel együtt, de az is már 20 perc és hajnal 5-kor minden perc duplán számít. 🙂

Háztömb futás
A háztömbök körül

Tudom, az egyes helyekre el is futhatnék, nem feltétlenül kéne autóznom. Ez igaz, és már meg is tettem egyszer-kétszer, de ennek is van hátránya. Bár hajnalban még nem túl sok az autó, de a legtöbb helyen a belvárosi lokációnak köszönhetően lámpás kereszteződéseken kell áthaladnom. Eddig még nem sikerült egyenletes tempó mellett, várakozások nélkül abszolválnom a távot.

Szóval minden szempontot figyelembe véve maradt az, hogy hétköznap kilépek az ajtón és a tágabb értelemben vett háztömb körül (egész pontosan négy háztömb körül nyomom a kilométereket. Egész pontosan a kilométert, mert egy kör majdnem pontosan egy kilométer, csak pár tíz méterrel hosszabb. További előny, hogy bár itt is van forgalom, de ezek többségében mellékutcák, így szinte megállás nélkül tudom azt a tempót futni, ami éppen elő van írva.

A vasárnapi futás – tekintettel arra, hogy hétvégén van – belefér napközben, és mivel eleve hosszabb és jobban ráérek, ezért hajlandó vagyok valahova elmenni érte. Azért nem árt a változatosság. 10-12 kilométert le lehet futni a háztömbök körül 10-12 kör formájában, de már ez is elég unalmas, 18 kilométerről és körről nem is beszélve. A szigetkör azért még is több, mint 5 kilométer, szóval nem olyan unalmas.

Futókör
Margit-sziget

Az eddigi három hónapban jól elvoltam ezekkel a helyszínekkel, főleg, hogy azért több utazás és verseny is színesítette az edzéseket. De az utóbbi néhány hétben kezd egyre unalmasabb lenni a háztömb. A lámpák ellenére egyre többször nézek le a pesti Duna-partra, vagy egészítem ki a négy háztömböt további 5-6 háztömbbel a Dózsa György út túloldalán. Ezek ugyan változatosabbá teszik a futást, de tempót azért nehezebb menni, mármint a tempón kívül az átkelésekre, forgalomra is jobban oda kell figyelni.

Van még egy szempont, ami miatt kimozdulnék. Ez a Polar M400-am azon tulajdonsága, hogy itt a háztömbök körül elég pontatlanul mér. A négy fordulónál több tíz (van, hogy akár 100) méterre is megbolondul (5 perces tempó helyett 7 vagy 8 perceset mutat), és néha az egyenesen szakaszokon is “elveszti” a jelet. Ilyen problémám a Margitszigeten eddig nem volt, nyilván ott elég hosszan egy irányba lehet haladni, emeletes házak takarása nélkül. 🙂

Duna part futás
A pesti Duna-parton

Egyelőre még keresem az ideális helyszínt. Nagyon közel lakom a Városligethez, bár oda is több lámpán át vezet az út, de azért hajnalban nem lehetetlen a küldetés. Ugyanez a helyzet a pesti Duna-parttal, ami a Margit-hídtól az Árpád-hídig jól ki van építve futás számára (nem futópályán természetesen). És ha már odáig elfutok, az az igazság, hogy a Margit-szigetre is átfuthatnék, hiszen bármelyik hídon gyorsan át lehet érni, egy 15 perces bemelegítő futással ott lehet lenni.

Szóval a következő hetekben ezt fogom kikísérletezni, hogy egy kicsit izgalmasabbá és mérhetőbbé tegyem az edzéseim.

2 hozzászólás “Futóhelyszínek” bejegyzéshez

  1. Hétvégére tudom ajánlani a Római partot 🙂
    Északi – vasúti összekötő hídon át…rajtad (és az edzésterveden) múlik meddig mész (Megyeri híd…Budakalász…Szentendre) és vissza. Imádni fogod!

    Hajrá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights