Edzéstervek

Persze nem álltam meg, hogy ne nézzem meg, hogy milyen edzés terveket ajánlanak a maratonhoz. Én szeretem a terveket, ha van valami struktúra, ezért biztos, hogy végül választok vagy készítek majd egyet. Egyelőre úgy voltam vele, hogy annyira az elején vagyok még, hogy pár hétig csak úgy futok. De azért nem árt tudni, hogy mire készüljek.

Több helyen is írták, hogy az kezdjen a felkészülésbe, aki 3-4 éve fut már viszonylag rendszeresen. Ettől ugye nem is lehetnék távolabb, ezért megörültem, hogy az egyik helyen csak 1 évet írtak. Nem mintha ez meglenne. 🙂 Mivel a legtöbb edzésterv 16-28 hetes, nekem pedig még több, mint egy évem (kb 56 hetem) van, ezért továbbra is úgy érzem, hogy van esélyem lefutni a maratont.

Elég sok oldalt megnéztem a Google segítségével, az alábbi relevánsnak tűnő edzés terveket találtam (linkek a címszavakra kattintva):

12 hetes

Az első 1-2 hét nem is tűnik olyan vészesnek, viszont most nekem nehéz azt elképzelnem, hogy kb egy hónap múlva már közel 20 kilométert tudnék futni. És mivel még bő egy évem van a versenyig, nincs is értelme 12 hétre koncentrálni.

16 hetes

Ez biztos nem az én edzéstervem. Bár egy hónappal hosszabb az előzőnél, de az első hónap végén közel 20, a második hónap végén közel 30 kilométert kell már futni. Ez sem tűnik túl hihetőnek számomra. Illetve a helyes megfogalmazás az, hogy az én edzettségi szintemhez képest ez az edzésterv túl komoly, valószínűleg lehetetlen kihívás lenne. 🙂

(13) – 20 hetes

Ez egy 13 hetes edzésterv, ami az oldalon leírt módszer szerint kibővíthető 20 hetesre. Ez kb 5 hónap, és csak a 2. hónap végére jut először 20 kilométer közelébe. Az első két hónap távjai egész reálisak, ebbe akár még bele is mernék kezdeni. Egy hátránya van, hogy a többi edzéstervvel ellentétben, itt elég sok napra esik futás, kevés a pihenő nap. Illetve eleve nincsenek benne speciális (iram vagy egyéb) futások, más sportok.

20 hetes

Ezt az oldalt hozta legelől a Google, biztos ez a legnépszerűbb, legtöbbet használt. 🙂 Igazából szimpatikus is, a hétvégi hosszú futásokat leszámítva teljesen reálisan teljesíthető távok vannak benne. Ez egy potenciális befutó edzésterv lehet nálam, persze némi módosítással.

25 hetes

Ez az első olyan edzésterv, ami nem kilométerekben, hanem időtartamokban gondolkodik. Percekben (és órákban) van megadva a napi futómennyiség. Ez az edzésterv is szimpatikus, bár ami furcsa, hogy itt az első hét is 45-50 perces futásokkal kezdődik, ami nekem még talán egy kicsit sok. Bár a tegnapi második futásra visszagondolva, nem biztos, hogy olyan lehetetlen.

26 hetes

Csak egy héttel hosszabb az előző edzéstervnél. Kilométerekben gondolkodik, hosszú hétvégi futásokkal, ahol már az első hétvégék is 12-15 kilométerek. Ettől még nagyon messze vagyok, de itt is igaz az, hogy jó pár hónapom van még arra, hogy ide eljussak és csak akkor kezdjek bele ebbe a 26 hetes edzéstervbe. Tetszik, mert egyszerű, áttekinthető.

28 hetes

A 26 heteshez nagyon hasonló, szintén 12-15 kilométeres hétvégi futásokkal már az elejétől, megspékelve egy Kékes csúcsfutással és egy félmaratonnal. Tetszik, mert átlátható, de a hétvégék teljesítéséhez még itt is sokat kell edzenem előtte.

43 hetes

Az előzőek után ez már egy extrém hosszú felkészülés, 43 hét az közel 10 hónap. Ebből a szempontból nekem pont ideális lenne. Ránézésre az első 3 hónap kb az, amire nekem szükségem van, heti 3 futással, 5-10 kilométerekkel. Van benne több verseny is (amiket persze aktualizálni kell majd a jövő évre), ami szintén szimpatikus, nekem szükséges lesz rájuk, hogy ne unjam halálra magam (nem az időeredmény miatt).

Konklúzió

Fogok készíteni egy saját, kb 52-56 hetes edzéstervet. Ez főleg a 43 hetesen fog alapulni, az utolsó 2-3 hónapba belekombinálva a 26-28 hetes edzésterveket. Ami fontos, hogy heti maximum 3-4 futás, speciális futásokkal kombinálva, lehetőleg más sportokkal is kiegészítve. Illetve minél több verseny, hogy izgalmasabb, motiválóbb legyen a felkészülés.

Maraton edzésterv
Minta edzésterv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights